П`ятниця, 17.05.2024, 11:35
Вітаю Вас Гість Акварiумний Свiт
Острів спокою у шаленому темпі життя
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 7 » Хвороби акваріумних рибок
10:47
Хвороби акваріумних рибок
Першим і найважливішим кроком у лікуванні хвороби є постановка діагнозу. Навіть якщо Ви не ризикнете самі розпочати лікування, то за допомогою кількох основних ознак зможете зрозуміти, чим саме хворіє Ваша рибка і наскільки це небезпечно.

Іхтіопатологія – наука про хвороби риб – ділить їх на заразні інфекційні та інвазійні, а також незаразні. Збудниками інфекційних хвороб є віруси, бактерії і грибки. Інвазійні хвороби виникають в результаті інвазії – нападу на організм риби паразитів тваринного походження – хвороботворних інфузорій, кишковопорожнинних і черв'яків. Деякі дрібні ракоподібні також можуть паразитувати на тілі риб. Виникнення незаразних хвороб в більшості випадків пов'язане з порушенням оптимальних умов утримування риб в акваріумі або неправильним поводженням з ними.

Найпоширеніші симптоми хвороб акваріумних рибок

«Різні види жителів акваріума по-різному поводяться під час хвороби. Наприклад карась (золота рибка) або півник дуже часто ніби завмирають, – розповідає акваріуміст Мирослав Маркович. – Але є й такі, котрі починають плавати активніше. Тобто спостерігайте за час від часу за стандартною поведінкою риб – будь яке відхилення буде помітним відразу. Основний признак, що їм погано – коли риби надовго зависають на одному місці або лягають на дно, ховаються під коріння чи декоративні елементи акваріума.

Коли у воді забагато нітратів та нітритів (тобто органіки, котра бродить, гниє і забруднює акваріум через надлишок корму, наприклад), то першим признаком цього є завертання зябрової кришки (на тілі рибки з боків голови розміщені зяброві кришки, котрі прикривають зябра, а за ними – шар шкіри, котрий може «вилазити» за ці кришки). Плюс, якщо рибка дуже активно дихає, це теж признак збільшеної кількості нітратів-нітритів – тоді кисень дуже погано розчиняється у воді. У таких випадках треба частинами підмінювати воду ».

Через збільшену кількість органіки відбувається отруєння рибок. Воно також може виникнути через вживання неякісного живого корму, спійманого в забруднених стічними водами водоймах, при згодовуванні сухого (дафнії, гамаруси, мотиль), при частій подачі штучно розведених горшкових черв’яків – така їжа важко засвоюється і викликає запалення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту риб.

«Симптоми отруєння такі: риби охоче поїдають корм, але залишаються млявими, забарвлення шкірних покривів тьмяніє. Можуть втрачати орієнтацію в просторі, при сильному отруєнні спостерігаються конвульсивні рухи. При запаленні шлунка черевце риби злегка збільшується (слід відрізняти від інших хвороб чи від дозрівання статевих продуктів), може бути почервоніння анального отвору. Калові маси мають велику кількість кров’янистого слизу і ниткоподібну форму, – каже Мирослав.

У такому випадку іноді досить перевести риб на різноманітне повноцінне годування живими гідробіонтами та почистити акваріум, провести керування (процес видалення з води діоксиду вуглецю, сірководня і летючих масел, які можуть надавати воді смаку або запаху). Не рекомендується здобувати живий корм у водоймах зі стічними водами. Також при встановленні нового акваріума та різних додатків усе ретельно промивайте – адже у воду можуть потрапити отруйні речовини із замазки, використані при їх виготовленні. І тримайте в чистоті посуд для зберігання корму».

Якщо Ваші різнобарвні улюбленці змінюють колір, причин для хвилювання мало. Такий процес часто проходить внаслідок дозрівання, переважно у молодих особин. Карась, наприклад, народжується просто сірим, а через деякий час може набирати того забарвлення, яке закладене генетично. Якщо рибки ночують в темноті, а зранку їм увімкнути світло – вони можуть трохи потускніти. А якщо таке відбувається протягом дня – це може бути, знову ж таки, вплив нітратів та нітритів. Звісно, що тримати акваріум на підвіконнях не можна – під дією прямих сонячних променів рибки тьмяніють і можуть захворіти.

Потерті плавники часто є наслідком травм (агресивні сусіди, травмування об каміння та по сторонні предмети, неналежне транспортування та ін.) і можуть призвести до утворення плавникової гнилі. Найкраще ізолювати рибку, поки її плавці не загояться. Якщо на них з’являться пучки, схожі на пластівці вати або білі плями, то рибку потрібно обробити антибактеріальними препаратами.

Часто на плавниках у риби, котрі в ідеалі мають бути прозорими, з’являються червоні ниточки – це крововилив у плавники, котрий означає різку зміну параметрів води – жорсткості, кислотності, температури,підвищеного вмісту органіки. Звичайно, тут допоможе проста підміна води та слідкування за відрегулювання її параметрів. А ось притиснуті до тіла плавці – спинний, анальний, бокові, – можуть означати як підвищений вміст нітратів та нітритів, так і грибкову хворобу, котру знищити не важко.

«Все, що на рибі виглядає як чужорідне тіло, повинно привернути увагу власника, твердить Мирослав. – При інфекційній грибковій хворобі (дерматомікозі) мешканці акваріума вкриті ніби білими нитками, що розростаються у ватоподібні утворення. Хворі риби стають малорухливими, перестають харчуватися, а при відсутності вчасного лікування гинуть від виразок, котрі уражують зябра. У більшості випадків дерматомікозом хворіють рибки, що перебувають в тісних ємностях з брудною і холодною водою – нижче 20°С».

На початковій стадії хвороба небезпеки не представляє і легко виліковна – просто необхідно створити оптимальні умови утримання рибок, розчинити у воді кухонну сіль або сульфат міді. При локальній формі грибних наростів уражене місце обробляють 2-3 рази з добовим інтервалом ватним тампоном, змоченим у слабкому розчині марганцівки або ринованолу.

«Якщо на рибці є білі точки однакової форми і розміру, то це означає, що у неї іхтіофтіріоз або «манка» – це найпростіші (інфузорії), які поселяються на акваріумних жителях і паразитують, розмножуючись розподілом поза тілом хазяїна. Від цієї інвазійної хвороби риба швидко гине, але лікується вона неважко – розвести малахітовий зелений або банально сіль засипати в акваріум, посилити аерацію, підняти температуру на 5 °С протягом не менше 10 діб. Але реально вбити можна лише тих інфузорій, котрі відчепилися від риби для розмноження і вільно плавають у воді або прикріпилися до піску чи інших предметів, – розповідає Мирослав Маркович.

Якщо білі точки різного розміру, але круглі – це, швидше за все, бактеріальна інфекція. Її теж можна вбити спеціальними ліками, наприклад, бактопуром, антибаком. Може бути, що точки неоднакові і мають неправильну форму – це теж буде грибок, його легко знищити цією же малахіткою, сіллю.

Плюс, іноді може утворитись на рибі нарив, як гнійний прищ – це будуть мікроспоридії або кнідоспоридії (найпростіші, які утворюють колонію в м’язах тварини). Знищити їх практично нереально. Єдине, що можна зробити в домашніх умовах – поставити ультрафіолетову лампу, крізь яку протікатиме вода і тоді знищаться всі бактерії та мікроорганізми. Тобто коли ці споридії прориваються крізь луску і починають шукати іншу рибу, то з водою проходять крізь лампу і гинуть. Але найкращим варіантом буде цю рибу з «шишками» забрати».

нарости
Найгіршою хворобою акваріумісти називають лепідортоз (рос. ерошение чешуи). Симптоми – коли луска починає ставати сторчма (тобто якщо дивитися на рибку зверху, луска виглядає як голочки), під нею утворюються визикули – пухирці, в яких знаходяться збудники хвороби. Лепідортоз майже не лікується – таку рибу потрібно дуже обережно витягнути сачком, щоб пухирці не потріскалися і збудники не потрапили у воду. Саму рибу утилізуйте, а сачок прокип’ятіть, або промийте спиртом чи формаліном. Також варто продезінфікувати акваріум, ґрунт, рослини та інвентар.

Способи лікування риб

«Загалом лікування хворих риб здійснюється в основному трьома способами: в загальному акваріумі, в окремій посудині та індивідуально (лікувальними примочками), – каже Мирослав. – Поширеним і найефективнішим є лікування в окремій посудині. При короткому його курсі на збудника хвороби згубно діє лікувальний розчин високої концентрації.

Реанімація хворих риб у загальному акваріумі не завжди дає 100%-не одужання. Низькі концентрації лікувальних розчинів не повністю вбивають збудників хвороб, особливо тих, котрі знаходяться під шкірою чи у м’язах. Збільшення ж концентрації розчинів знищує водну рослинність. Цілий ряд збудників хвороб при цьому методі лікування довгий час зберігається в ґрунті і воді, тому часто спостерігається загасання симптомів: риба з яскраво вираженою раніше клінікою хвороби зовні стає абсолютно здоровою, а через деякий час симптоми поновлюються».

Якщо в акваріумі виявлені одиничні екземпляри риб, уражені паразитами, здатними викликати масове захворювання і загибель, необхідно провести лікування всіх мешканців акваріуму. Часто методи лікування кількох хвороб однакові. Наприклад, якщо збудники хвороби – ектопаразити. Таке лікування можна провести як в окремому посуді, так і в загальному акваріумі.

Профілактика хвороб

Профілактика має важливе значення для попередження захворювань акваріумних риб, які часто виникають у результаті порушень правил утримування чи занесення інфекцій ззовні. З метою збереження здоров’я ваших водних улюбленців рекомендуємо дотримуватися таких правил:

• систематично проводити щотижневе чищення акваріума в поєднанні із заміною в середньому 1/10 об’єму води, не допускати його перенаселення;

• не поміщати в акваріум предметів, які можуть викликати отруєння або травми риб;

• строго стежити за якістю корму і забезпечувати правильне його зберігання;

• дотримуватися режиму годування (два рази на день), не залишати на тривалий час риб голодними і не допускати їх перегодовування;

• підтримувати в акваріумі оптимальну температуру, рекомендовану для конкретних видів риб, виключити можливість різких її перепадів і переохолодження;
• забезпечувати надійне транспортування риб;

• у зимовий час використовувати термоємності, а для великих риб і великої кількості мальків – спеціальні переносні утеплені ящики;

• новопридбаних риб піддавати карантину, помістивши їх у відведений для цього відсадник, заповнений водою з діючого акваріуму; щоб не влаштовувати окремого обігріву, дрібних риб можна поміщати в скляну банку і пускати її плавати в акваріум;

• інвентар (сачки, сифони тощо), яким обслуговувалися хворі або карантинні риби, необхідно ретельно дезінфікувати (марганцівкою, риванолом, кухонною сіллю, кип’ятінням), перш ніж використовувати його для здорових риб;

• щоб уникнути вистрибування риб з акваріума, його необхідно накрити склом або сіткою, забезпечивши вільний доступ повітря;

• при лікуванні риб медикаментами і хімічними препаратами строго дотримувати дозування, щоб не допустити отруєння.
За матеріалами сайту Зелене Закарпаття
Переглядів: 6399 | Додав: АкваТор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Ви перебуваєте на сайті магазину «Акваріумний світ». У нас ви зможете придбати:
- прісноводних рибок з різних куточків світу,
- акваріум і обладнання для нього,
- корма для риб та рептилій,
- товари для догляду за акваріумом і тераріумом, рибками та екзотичними тваринами.
Архів записів
Друзі сайту
  • Элитарный Клуб аквариумистов LiveWorld
  • Национальный генофонд гидробионтов
  • Корми Duna

  • Copyright Gelo Xuts © 2011-2024
    Хостинг від uCoz